Hopp til hovedinnhold

ORDLISTE FOR ØYEHELSE

Øyehelse og hele terminologien som følger med kan være forvirrende. Det er grunnen til at vi har laget en nyttig og oversiktlig ordliste for øyehelse, som inneholder vanlige begrep om øyehelse, vanlige øyeproblemer og riktig øyepleie og hva de betyr.

Alfabisabolol

Hovedkomponenten i eterisk kamilleolje. Den har beroligende egenskaper og reduserer rødhet og betennelse, selv på følsom hud.

Aloe vera

er en gel utvunnet fra bladet til aloe vera-planter, som har fuktighetsgivende og anti-inflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere rødhet og irritasjon.

Antibiotika

Et legemiddel som bekjemper bakterielle infeksjoner.

Antihistamin

Et legemiddel som forhindrer eller reduserer effekten av histamin, og reduserer kroppens allergiske reaksjon.

Blefaritt

En vanlig øyelidelse som utløser betennelse, avskallinger, rødhet og skorpedannelse i øyelokket.

Blefarokonjunktivitt

En øyelidelse der øyelokket og øyets bindehinne er betent. Det er en vanlig langsiktig tilstand som kan føre til permanente synsforandringer hvis den ikke håndteres.

Grå stær

En tilstand der den gjennomsiktige platen i øyet, kjent som linsen, begynner å bli gradvis grumsete, noe som resulterer i tåkete syn.

Kationorm ®

De første kunstige tårene som bruker positiv tiltrekning for langvarig lindring, ved å hjelpe fuktighet med å holde seg på øyeoverflaten, fra Santen..

Datasynssyndrom (digital øyebelastning)

En gruppe relaterte øye- og synsproblemer forårsaket av lange perioder foran en datamaskin eller digital enhet.

Hornhinne

Det beskyttende, gjennomsiktige laget over forsiden av øyet.

Tverrbundet

Når små molekyler er koblet sammen til mye lengre nettverk (med hyaluronsyre gjør dette at den kan bli i øyet mye lenger).

Tørre øyne

En vanlig tilstand forårsaket av at tårene dine ikke smører øynene nok, enten fordi det ikke er nok av dem eller at kvaliteten deres ikke er god nok.

Øyehygiene

God praksis for å gi øynene dine mest optimale og komfortable forholdene for å fungere.

Ferulsyre

En organisk forbindelse som finnes i celleveggene til visse planter. Den er rik på antioksidanter som vitamin A, C og E.

Hyaluronsyre

Et molekyl som finnes naturlig i kroppen, når det tilsettes i øyedråper, som hjelper til med å gjenskape de viskøse egenskapene til naturlige tårer og letter den naturlige blunkeprosessen.

Intens-pulserende lysterapi

En behandling for mennesker som har tørre øyne på grunn av funksjonssvikt i meibomske kjertler. Det benyttes intenst pulsert lys satt til en bestemt energi og frekvens for å stimulere meibomske kjertler og hjelpe dem til å gjenopprette funksjonen.

Glaukom

En øyetilstand forårsaket av væskeansamling i øyet, som forårsaker trykkøkning som skader synsnerven. Dette kan føre til synstap.

Liposomer

Små molekyler med en fosfolipidmembran, som lar dem inneholde og transportere naturlige aktive ingredienser. Liposomer kan brukes i vaksiner og andre metoder for medisin- eller medisinlevering.

Makuladegenerasjon

En tilstand der den midtre delen av netthinnen (makulaen) er skadet, noe som forvrenger eller reduserer ditt sentrale syn..

Feilfunksjon i meibomske kjertler

også kjent som MGD. En blokkering av meibomske kjertler, som lager oljer som bidrar med å smøre øynene.

Meibomske (olje) kjertler

De små kjertlene i kanten av øyelokkene våre som skiller ut olje for å belegge øynene våre og hindre vannet i tårene våre fra å fordampe.

Øyelege

En lege som spesialiserer seg i øyepleie, som kan diagnostisere og behandle øyesykdommer, utføre øyekirurgi og foreskrive briller og kontaktlinser for synsproblemer.

Optiker

Helsepersonell som spesialiserer seg på primær synsomsorg, men som ikke er lege. De kan utføre syntesting og korreksjon, samt diagnostisere, behandle og håndtere synsendringer.

Schirmer-test

En diagnostisk test for å finne ut om øyet produserer nok tårer til å holde det tilstrekkelig fuktig, ved å bruke et filterpapir som blir liggende i øyet i omtrent 5 minutter for å måle tårene dine.

Sjøgrens syndrom

En sykdom i immunsystemet hovedsakelig preget av tørre øyne og tørr munn.

Steroider

Kjemikalier som ofte brukes i medisiner for å redusere hevelse og betennelse.

Tetreolje

Tetreolje, eller melaleuca-olje, er en eterisk olje som kommer fra bladene til det australske tetreet. Den har antibakterielle egenskaper og brukes ofte i produkter for hår og hud.

Tårefilm

Det ytre laget er et olje- eller lipidbasert lag, som bidrar til å redusere fordampning av de naturlige tårene.

Xantangummi

Produsert ved å fermentere et karbohydrat (et stoff som inneholder sukker) med Xanthomonas campestris-bakterier, brukes ofte i øyedråper for å holde ingrediensene på plass.

GRUNNLEGGENDE ØYEPLEIE FRA SANTEN

Bla gjennom Santens produktutvalg for å finne en god løsning for øyepleie som passer deg og dine behov, og som kan gi deg langvarig lindring fra tørre øyne, hovne øyne, blefaritt og andre øyesykdommer.
YTTERLIGERE RESSURSER
Informasjonen på dette nettstedet erstatter ikke anbefalinger fra legen din. Rådfør deg med en lege dersom du har spørsmål angående tilstander, symptomer eller behandlinger.